Tætninger i verdens største vindmølle

Vidste du, at de gigantiske vinger på verdens største vindmølle kan dække et område på mere end 43.000 kvadratmeter, når de drejer bare én omgang – det svarer til hele operahuset i København!

Havvindmøllen med kælenavnet ”Blue Marlin” er hele 280 meter høj (det er højere end Storebæltsbroens pyloner!) og produceres af Vestas. Men hos Betech har vi også haft en finger med i spillet. Vi er nemlig med til at tætne møllens elementer, så hele konstruktionens levetid forlænges.

Gummiprofiler øger møllens levetid

Nacellen – maskinhuset på V236-15.0 MW – er bygget modulært op med modulbokse, som fx kan rumme udstyr og reservedele til vedligeholdelsesarbejde på vindmøllen. En innovativ indretning, der kan tilpasses kundens forhold, så driften af de afsidesliggende havvindmøller bliver enklere og mere effektiv.

Vi leverer lugepakninger og ekstruderede kantprofiler i EPDM-gummi, der er kendt for at være ozon- og vejrbestandigt. Det er der i høj grad brug for i det barske havmiljø, som møllen står i. Her er hård blæst, fugtighed og salt med til at øge risikoen for vandindtrængen og erosion, og dét beskytter gummiprofilerne imod.

På den måde bidrager vores produktløsninger til en pålidelig drift og lang levetid for vindmøllerne. Vi har udviklet og leveret tætningsprofiler, gennemføringer, O-ringe, elastomerdæmpere og meget mere til Vestas, siden udviklingen af kommercielle energivindmøller tog fart for mere end 30 år siden.

V236 Forventes at blive en attraktion

Med et vingefang på 236 meter kan en enkelt Blue Marlin-mølle producere op til 80 GWh strøm om året. Det svarer til elforbruget hos ca. 18.000 husstande.

Når vindmøllerne står færdige ud for Thyborøn, forventes de at blive en attraktion for lokale og turister. Og selvom vi godt ved, at det nok er de færreste, der kommer for at beundre vores lugepakninger og kantprofiler, er vi alligevel stolte af at være en del af det kæmpestore projekt.

Ekstruderet gummiprofil til tætning af modulbokse på Vestas V236-15MW 'Blue Marlin' møllen.

Ekstruderet og maskinbearbejdet kantprofil til modulboksene på V236-møllen fra Vestas.

Transport af nacelle (masinhus) til verdens største vindmølle Vestas V236-15MW

Landtransport af en Blue Marlin-nacelle, Vestas V236-15.0 MW. (foto her og øverst: Vestas A/S)

Også løsninger til systemproducenter

Foruden Vestas leverer vi også til systemleverandører i vindenergi-industrien. Her har vi blandt andet udviklet en smart gummipakning til et tankdæksel, der både tætner og opsamler spildolie. Men det er en helt anden historie, som du kan læse mere om her.

Støbning af gummidele i storformat (med eller uden instøbte metalarmaturer) - fra Betech

Multifunktionel pakning til hydraulik-system i vindmøller.

Hvad leder du efter?

Brug søgefunktionen nedenfor

Søg