Overensstemmelses-erklæring og godkendelser

Fødevaresikkerhed, PFAS og tekniske standarder

Skal materialerne i jeres produkter være godkendt til fødevarekontakt eller opfylde andre tekniske standarder?

Som partner til virksomheder og producenter i mange forskellige industrier tilbyder vi materialer der:

  • egner sig til kontakt med fødevarer eller drikkevand
  • er velegnede til olier, syrer eller basiske medier
  • passer til lave eller høje driftstemperaturer
  • kan tåle barske miljøer og aggressive påvirkninger
  • møder relevante brandklassificeringer


Vores specialister kender til krav og standarder for din branche. Derfor kan Betech  altid hjælpe dig med en løsning, der lever op til disse krav.

Internationale godkendelser og standarder

Godkendelser og standarder - fødevarekontakt-materialer

Fødevare

Godkendelser og standarder - drikkevand

Drikkevand

Godkendelser og standarder - sanitære applikationer

Sanitært

Godkendelser og standarder - bio/pharma

Bio/Farma

Godkendelser og standarder - elektricitet og brand

Brand/ elektricitet

Godkendelser og standarder - olie/gas applikationer

Olie/Gas

Om PFAS - evighedsstoffer

Fra kunder møder vi spørgsmål om, hvorvidt produkter i vores portefølje indeholder PFAS, og hvordan vi ser fremtiden for dette område. Nedenfor fremgår den aktuelle situation og hvordan Betech forholder sig til PFAS-spørgsmålet.

November 2023

PFAS i pakninger, tætninger og andre polymer-baserede produkter

Hvad er PFAS?

PFAS (per- og polyfluorerede alkylstoffer) omfatter tusindvis af menneskeskabte kemikalier, der anvendes bredt i forbruger- og industriprodukter, herunder non-stick køkkengrej, pletbestandige tekstiler, tætninger, selvsmurte lejer og mange, mange andre.

PFAS-kategorien omfatter fluorpolymerer såsom PTFE, PVDF, PFA FEP, FKM, FVMQ og FFKM. PFAS-stofferne forekommer i forskellige former, herunder gasser, væsker og faste stoffer.

PFAS betragtes som kræftfremkaldende. Stofferne spredes let, når de frigives i miljøet, og de er ikke nedbrydelige. Derfor kaldes de også evighedsstoffer.

Udviklingen på PFAS-området

Denne viden om PFAS-stofferne har ført til bekymringer og initiativer til regulering af brugen af PFAS.

På producentmarkedet vil f.eks. Solvay Specialty Polymers ophøre med sine Hyflon-perfluorpolymerer og Algoflon® PTFE-materialer, der er fremstillet ved hjælp af fluoruraktive stoffer, og 3M vil ud af PFAS-produktionen og ophøre med at bruge PFAS på tværs af sin portefølje inden udgangen af 2025.

Sammen med fire andre lande har Danmark indgivet forslag til et totalforbud mod brug af PFAS og EU har offentliggjort sit REACH bilag XV-forslag om at begrænse og udfase alle PFAS-stoffer.

Er der PFAS i produkterne fra Betech?

PFAS-kategorien omfatter fluorpolymerer som differentieres ved styrken af deres fluorcarbonbindinger. Fluorpolymerer er ekstremt langkædede molekyler. Nogle eksempler er FKM (Viton®), FEPM (Aflas®), PTFE (Teflon) og PFA (Teflon, Hyflon®).

Brugen af fluorpolymerer er udbredt på grund af deres unikke egenskaber såsom høj temperaturbestandighed, kemisk resistens og lav friktion. Disse egenskaber gør dem nyttige i krævende applikationer som rumfart, bilindustri, medicinalindustri, energi og proces, halvleder- og elektronikprodukter.

Kun i en mindre del af Betechs produktportefølje indgår de forannævnte flourpolymer-materialer.

Bekymringer og risici synes at knytte sig til produktionen af råmaterialet (fase 1) og ikke mindst under affaldshåndteringen (fase 3), hvor en eventuel forbrænding af produkterne kan frigive PFAS. Under anvendelse af produkterne (fase 2) – efter produktionen og før affaldshåndteringen – er emnerne som Betech sælger (fortrinsvis pakninger og tætningselementer) meget stabile og frigiver ikke PFAS.

Hvad forventer vi, der sker mht. PFAS?

Lovgivningsmæssige tiltag som følge af EU-forslaget må forventes at påvirke brug og tilgængelighed af fluorpolymerer. Det forventes, at mange fluorpolymerproducenter vil ændre deres materialesammensætninger eller helt opgive specifikke markeder.

Lige nu kan der ikke anvises gode alternativer med egenskaber svarende til materialerne med PFAS-forbindelser, men der forskes og udvikles intensivt på området.

Hvordan vil vi støtte dig?

Hos Betech er vi optaget af at samarbejde med både vores kunder og leverandører for at afbøde forsyningsproblemer og forberede os på de udfordringer, der ligger forude. Vi følger myndighedernes lovarbejde og er i tæt dialog med polymerbranchen, så vi bedst muligt kan støtte vores kunder i overgangen til mere bæredygtige materialer.

Mere information om PFAS

Arbejdet med EU-forslaget om PFAS kan følges her hos European Chemicals Agency, ECHA

Smiley - fødevarekontrol

Betech opbevarer og håndterer materialer, der i slutbrugererens applikationer kan have kontakt til fødevarer. Derfor er Betech underlagt Fødevarestyrelsens “Smiley” kontrolordning.

Se resultater for fødevarekontrollen og Betechs seneste fire kontrolrapporter.

Datablad og overensstemmelses-erklæring

Mangler du et materiale-datablad eller en EU overensstemmelses-erklæring?

Hos Betech får du dokumentation for produktet eller materialets egenskaber og at det lever op til de relevante standarder og godkendelser.

Kontakt os via formularen her og oplys identifikationen på det pågældende materiale – så sørger vi for at du hurtigt får den nødvendige dokumentation.

Betech A/S

Vesterlundvej 4, 2730 Herlev, Danmark

Vi er klar til at rådgive dig

Tag os med på råd i udviklings- og konstruktionsfasen. Vi stiller vores mangeårige erfaring til din disposition og indgår gerne i en tæt dialog om den optimale tætningsløsning til netop din opgave. 

Udover rådgivning specialdesigner og producerer vi løsningerne fra vores omfattende program af compound og pakningsmaterialer.  

VORES PRODUKTKATEGORIER

Hvad leder du efter?

Brug søgefunktionen nedenfor