Gør kunstgræsset lidt grønnere

EM-fodbold 2024 nærmer sig finalerne og spilles naturligvis på rigtigt græs. Men se her, hvordan et smart og enkelt produkt fra norske Ulefos opsamler de små gummigranulater og hindrer, at de spredes fra kunstgræsbanerne til vandmiljøet.

Mindre mikroplast i afløbet

De mange børn og unge, der håbefuldt drømmer om at overtage spillernes pladser i fremtiden, tilbringer utallige timer med at træne på de mange udbredte kunstgræsbaner – dem med de karakteristiske, små sorte gummigranulater.

Men vidste du, at EU for nylig har vedtaget et forbud mod brug af gummigranulat på boldbaner? Granulatet på kunstgræsbanerne består af 90 procent gamle, granulerede bildæk. Desværre er granulaterne med til at sprede mikroplast i naturen, og det er grunden til forbuddet. Hos Betech spiller vores tætninger dog en lille rolle i at undgå, at granulaterne fra de nuværende boldbaner bliver spredt ud i naturen med regnvandet.

Granulaterne bliver typisk ledt fra boldbanerne til afløbssystemet med regnvandet, når det regner. Men de kan også hænge ved sko og tøj og dermed udledes fra husholdningerne i forbindelse med vask og rengøring.

Ulefos, som laver de karakteristiske brønddæksler af støbegods, vi ser på gaden allevegne, har udviklet en granulatfanger, der skal skåne vandmiljøet. Kunstgræs-granulat-opsamleren sidder i afløbene og fanger mikropartiklerne, så de ikke blandes med afløbsvandet og spredes ud i naturen.

Den indbyggede si holder granulaterne tilbage og kan som vandlåsen i brusebadet tømmes, efterhånden som den fyldes op. På den måde kan man opsamle granulaterne og lægge dem ind på boldbanerne igen.

Betechs tætningsringe til de 10 forskellige størrelser afløbsindsatser forhindrer, at de mindre partikler skylles ”udenom” fangeren og videre ud i regnvandssystemet. Tætningerne støber vi af en gummi-compound, der er særligt bestandig over for både vand, UV-sollys, ozon og andre vejrpåvirkninger.

Forbuddet mod gummigranulater i kunstgræs træder i kraft fra 2031, og man arbejder i øjeblikket på at finde et godt alternativ til granulaterne. Indtil det sker, er vi hos Betech stolte af at være med til at gøre fodboldbanerne lidt grønnere.

Vidste du at:

 … hver kunstgræsbane i gennemsnit frigiver 1 ton granulater om året.

… den første kunstgræsbane i fuld størrelse (til 11-mandsfodbold) blev anlagt i 1992. Banen ligger i Ikast og eksisterer stadig den dag i dag.

Kilde: www.genan.dk

Hvad leder du efter?

Brug søgefunktionen nedenfor

Søg